Hakukonemarkkinointi, mitä se on ja miten sitä tehdään?

Digimarkkinointi
~
4
min lukemisaika
Kirjoittanut
Aleksi Huusko
Julkaistu
4.5.2024
Päivitetty
24.1.2024
Faktat
https://www.alecom.fi/blogi/hakukonemarkkinointi
Hakukonemarkkinointi, mitä se on ja miten sitä tehdään?
Sisällysluettelo
Example H2
Example H3
Example H4
Example H5
Example H6
Hakukonemarkkinointi (eng. Search Engine Marketing) on digitaalinen markkinointikeino, jonka tarkoituksena on parantaa verkkosivuston näkyvyyttä hakutuloksissa ja siten lisätä sivuston kävijämäärää.

Kysinen digitaalisen markkinoinnin menetelmä keskittyy hakukoneiden (esim. Google, Bing ja Yahoo) käyttämiseen yrityksen näkyvyyden parantamiseksi.

Googlen hakukoneen hakusanakenttä mobiililaitteella
Hakukoneen hakusanakenttä mobiililaitteella

Hakukonemarkkinoinnin avulla yritykset voivat tavoittaa potentiaalisia asiakkaita hakukoneissa ja lisätä myyntiä. Se koostuu kahdesta osasta:

Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä hakukonemarkkinointi eli SEM tarkalleen ottaen on, miten sitä tehdään ja mitä se maksaa.

Hakukoneoptimointi (SEO, Search Engine Optimization)

Hakukoneoptimointi, eli SEO on prosessi, jonka avulla pyritään parantamaan verkkosivuston sijoituksia hakutuloksissa. Tavoitteena on, että sivusto nousee hakutuloksissa korkeammalle. Otat siis yhteyttä asiakkaisiisin hakukoneissa.

Google Search Console-alusta
Search Console-alusta

Hakukoneoptimoinnin avulla sivuston sisältöä ja rakennetta muokataan niin, että se vastaa paremmin hakukoneen (esim. Google) vaatimuksia. Tämä tapahtuu muun muassa avainsanojen käytön, sisällön optimoinnin ja linkityksen avulla.

Hakukoneoptimoinnilla voidaan saavuttaa pitkäaikaisia tuloksia hakukoneissa ja sivuston näkyvyyden paranemista hakutuloksissa.

Mitä hakukonemarkkinointi (SEM) maksaa?

Hakukonemarkkinoinnin kustannukset voivat vaihdella huomattavasti yrityksestä ja kilpailutilanteesta riippuen. Hakukoneoptimointiin käytetty aika ja hakusanamainonnan mainosbudjetti vaikuttavat merkittävästi kustannuksiin.

Google Ads hinnoittelu
Google Ads hinnoittelu

Hakukonemarkkinointiin kannattaa sijoittaa kuitenkin aluksi hillitysti. Kampanjan optimoinnin myötä se voi tuottaa hyviä tuloksia ja lisätä yrityksen myyntiä huomattavasti.

Hakusanamainonta (SEA, Search Engine Advertising)

Hakusanamainonta eli SEA on hakukonemarkkinoinnin osa-alue, joka tarkoittaa mainostamista hakutuloksissa. Hakusanamainonnassa maksetaan hakukoneelle mainoksesta, joka näytetään hakutulosten ylä- tai alapuolella.

Google Adwords
Adwords

Mainoksen näkyminen ja sen sijoitus hakutuloksissa riippuvat mainosbudjetista ja sen tehokkuudesta. Kyseisen mainonnan avulla tuloksien saavuttaminen hakukoneiden hakutuloksissa on nopeaa ja tehokasta.

Miten hakukonemainontaa tehdään?

Hakusanamainonnan tekeminen vaatii huolellista suunnittelua ja analyysiä. Ennen ensimmäiseksi selvittää, millaisia hakusanoja potentiaaliset asiakkaat käyttävät, kun he etsivät tuotetta tai palvelua, jota tarjoat.

Näiden avainsanojen perusteella luodaan mainoskampanja, jonka sisällä mainos näkyy hakutuloksissa. Kampanja voidaan kohdistaa esimerkiksi maantieteellisesti tietylle alueelle tai tiettyyn käyttäjäryhmään.

Google klikkaus
Klikkaus (CPC)

Hakusanamainonta on tehokasta, sillä se näytetään vain niille käyttäjille, jotka ovat jo valmiiksi kiinnostuneita tarjoamastasi tuotteesta tai palvelusta. Näin saat aina potentiaalisia asiakkaita sivustollesi

Mitä on hakukonemainonta?

Hakukonemainonta tarkoittaa yleisesti ottaen kaikkea sitä markkinointia, joka tapahtuu esim. Googlen kautta. Hakusanamainonta on yksi osa hakukonemainontaa.

Hakukonemainonta voi sisältää myös esimerkiksi hakutulossivuilla (SERP) näkyvät kartat, tuoteluettelot tai kuvat. Hakukonemainonta on tärkeää, sillä suuri osa verkkoliikenteestä tulee hakutulossivujen kautta.

Paras tuottosuhde saadaan yhdistämällä SEA ja SEO (integroitu SEM)

Hakukonemarkkinointi on tehokkainta silloin, kun hakusanamainonta ja hakukoneoptimointi toimivat yhdessä. Integroitu hakukonemarkkinointi tarkoittaa sitä, että käytetään sekä hakusanamainontaa että hakukoneoptimointia, jolloin saadaan paras tuottosuhde.

Hakukoneoptimoinnilla saadaan pidemmällä aikavälillä ilmaista liikennettä verkkosivustolle, kun taas hakusanamainonta tuo nopeita tuloksia. Molemmat mainonta-tavat ovat tärkeitä.

Hakukonemarkkinointi tuottaa tulosta

Hakukonemarkkinointi on tehokas tapa tavoittaa potentiaalisia asiakkaita ja saada lisää myyntiä. Hakukonemarkkinointi on myös helppo tapa mitata mainonnan tehokkuutta, sillä tulokset ovat helposti mitattavissa ja seurattavissa.

Google Analytics-alusta
Google Analytics-alusta

Hakukonemarkkinoinnilla voidaan myös parantaa verkkosivuston käyttäjäkokemusta ja kotisivun löydettävyyttä hakukone-tuloksissa. Asiakas on mielissään kun löytää oikeaan paikkaan etsimään juuri hänelle tarvittavaa tietoa.

Kampanjan, mainosryhmien ja mainosten luonti

Kampanjan luonti aloitetaan tavoitteiden asettamisella Google Ads-palvelulla. Tavoitteiden määrittelyn jälkeen tarvitset mainosryhmät, jotka koostuvat samankaltaisista hakusanoista.

Mainosryhmä sisältää yhden tai useamman mainoksen, jotka liittyvät mainosryhmän hakusanoihin. Hakukone näyttää mainokset mainosryhmän hakusanoilla.

Google Ads-etusivu
Google Ads-etusivu

Mainosten luomisessa on tärkeää huomioida, että mainos on houkutteleva ja että se sisältää vakuuttavia viestejä, jotka saavat käyttäjät klikkaamaan mainosta ja siirtymään verkkosivustolle.

Mainoksen sisältö on myös syytä optimoida niin, että se vastaa käyttäjän hakutermejä ja kutsuu toimintaan. Asiakas haluaa löytää aina hänelle tarvittavaa tietoa.

Miten hakukoneoptimointi tuo ilmaista verkkoliikennettä?

SEO on usein tehokas mainonta tapa saada verkkosivustolle ilmaista liikennettä. Hakukoneoptimointiin käytetään aikaa, mutta sen tulokset ovat pitkäaikaisia.

Hakukoneoptimoinnilla voidaan parantaa kotisivun käyttäjäkokemusta ja nettisivuston löydettävyyttä hakutuloksissa. Hakukoneoptimointiin kuuluu esimerkiksi sivun sisällön optimointi, avainsanojen käyttö, linkitys ja tekninen optimointi.

Verkkovierailija etsimässä tietoa hakukoneista
Verkkovierailija etsimässä tietoa hakukoneista

Hakukoneoptimoinnilla saadaan pidemmällä aikavälillä sivustolle ilmaista liikennettä ja siten lisätään verkkosivuston kävijämäärää.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä eroa on hakusanamainonnalla ja hakukoneoptimoinnilla?

Hakusanamainonnalla saadaan nopeasti enemmän näkyvyyttä hakutuloksissa, kun taas hakukoneoptimointi on pitkäaikainen prosessi, jolla pyritään parantamaan yrityksen nettisivun näkyvyyttä hakutuloksissa.

Mitä hakukonemarkkinointi maksaa?

Hakukonemarkkinoinnin kustannukset vaihtelevat huomattavasti yrityksestä ja kilpailutilanteesta riippuen.

Miksi hakukonemarkkinointi on tärkeää?

Hakukonemarkkinointi on tärkeää, sillä se on tehokas tapa tavoittaa potentiaalisia asiakkaita ja saada lisää myyntiä. Jokainen asiakkaasi hyödyntää hakukoneita etsiessään tietoa palveluista.

Mitä on integroitu hakukonemarkkinointi?

Integroitu hakukonemarkkinointi on sitä, että käytetään sekä hakusanamainontaa että hakukoneoptimointia. Silloin saadaan yleensä paras tuottosuhde.

Miksi hakukoneoptimointi on tärkeää?

Hakukoneoptimointi on tärkeää, sillä se parantaa sivuston käyttäjäkokemusta ja sivuston löydettävyyttä hakutuloksissa. Hakukoneoptimoinnilla voidaan myös saada pidemmällä aikavälillä ilmaista liikennettä verkkosivustolle.

Yhteenveto

Hakukonemarkkinointi on tehokas digitaalinen markkinointikeino, jolla yritykset voivat parantaa verkkosivustonsa näkyvyyttä ja siten tavoittaa potentiaalisia asiakkaita.

Hakukonemarkkinointi koostuu hakukoneoptimoinnista ja hakusanamainonnasta, joita voidaan käyttää erikseen tai yhdessä integroidusti.

Googlen hakusanatulokset
Googlen hakusanatulokset

Hakukonemarkkinointiin kannattaa sijoittaa ensin maltillisesti. Kun huomataan, että kampanja on tuloksellinen, kannattaa mainontaa tehostaa isommilla budjeteilla.

Hakukonemarkkinointiin liittyy monia käsitteitä ja se vaatii huolellista suunnittelua ja analyysiä. Paras tuottosuhde saadaan yhdistämällä hakusanamainonta ja hakukoneoptimointi, jolloin saadaan enemmän pitkäaikaisia tuloksia ja nopeita tuloksia.

Hakukonemarkkinointi on tärkeä osa digitaalista markkinointia. Yritykset voivat parantaa sillä verkkosivustonsa mainontaa, lisätä sivuston kävijämäärää ja siten saavuttaa lisää myyntiä.

Jos yrityksesi tarvitsee parempaa näkyvyyttä hakukoneissa, me olemme asiantuntija sinua varten. Ota yhteyttä, niin nostetaan yrityksesi verkkosivusto hakukoneiden kärkeen. Me hoidamme Google-mainonnan yrityksesi puolesta aina kustannustehokkaasti.

{{blogpost-quote}}

Projekti jo mielessä?
Luodaan se yhdessä
https://www.alecom.fi/blogi/hakukonemarkkinointi
Aleksi Huusko on verkkosivujen tekijä, graafinen suunnittelija, hakukoneoptimointi ja digimarkkinoinnin asiantuntija, jolla on yli 10 vuoden kokemus alalta.
Tilaa ilmainen uutiskirje
Tilaamalla hyväksyt tietosuojaselosteen.
Kiitos uutiskirjeen tilauksesta!
Hups jotain meni vikaan. Yritä uudelleen!
Projekti jo mielessä?
Luodaan se yhdessä