Avainsanatutkimus - Kattava opas avainsanojen valintaan

Digimarkkinointi
~
12
min lukemisaika
Kirjoittanut
Aleksi Huusko
Julkaistu
4.5.2024
Päivitetty
24.1.2024
Faktat
https://www.alecom.fi/blogi/avainsanatutkimus
Avainsanatutkimus - Kattava opas avainsanojen valintaan
Sisällysluettelo
Example H2
Example H3
Example H4
Example H5
Example H6
Yksi tärkeimmistä tekijöistä on avainsanojen hyödyntäminen, kun tavoitteena on kasvattaa verkkosivuston näkyvyyttä Googlen hakutuloksissa.

Avainsanatutkimus on yksi tärkeimmistä toimenpiteistä, jonka voit tehdä varmistaaksesi sen, että yrityksesi löytyy potentiaalisten asiakkaiden hakutuloksista.

hakukoneiden tulossivu (serp)
Googlen hakutulokset

Mitä avainsanatutkimus oikeastaan tarkoittaa ja miten sitä tulisi tehdä? Tässä kattavassa oppaassa käymme läpi kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää oikean avainsanan etsimisestä, löytämisestä ja sen hyödyntämisestä.

Mikä on avainsanatutkimus?

Avainsanatutkimus on tärkeä osa digitaalista markkinointia ja hakukoneoptimointia. Tässä prosessissa selvitetään, mitä avainsanoja potentiaaliset asiakkaat käyttävät etsiessään tuotteita tai palveluita verkosta.

Avainsanatutkimuksen tavoitteena on löytää ne avainsanat, joilla on korkea hakumäärä ja jotka ovat relevantteja yrityksen tarjoamien tuotteiden tai palveluiden kannalta.

Avainsanatutkimuksen avulla yritykset voivat parantaa hakukonenäkyvyyttään ja houkutella näin enemmän liikennettä verkkosivuilleen.

Se edistää myös ymmärtämään potentiaalisten asiakkaiden käyttäytymistä ja heidän tarpeita, jolloin yritykset voivat paremmin kohdistaa markkinointiaan. Näin he pääsevät tarjoamaan juuri heille sopivia tuotteita tai palveluita netissä.

googlen internethaku
Avainsanojen tutkiminen

Avainsanatutkimuksen merkitys hakukoneoptimoinnissa korostuu erityisesti siksi, että hakukoneet analysoivat avainsanoja yhtenä tekijänä määrittäessään sivuston relevanssia hakutuloksissa.

Sivusto voi sijoittua korkeammalle hakutuloksissa ja saada enemmän näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille, kun se on optimoitu oikeilla avainsanoilla.

Avainsanatutkimuksen hyödyt yritykselle

Avainsanatutkimuksen tekeminen voi tuoda monia hyötyjä yritykselle. Tässä muutamia esimerkkejä:

 • Parantaa hakukonenäkyvyyttä: Sivusto pääsee sijoittumaan hakutuloksissa korkeammalle, kun sivusto on optimoitu oikealla avainsanalla.
 • Houkutella enemmän liikennettä: Sivusto houkuttelee enemmän orgaanista liikennettä verkkosivuille, kun ne ovat löydettävissä helpommin hakukoneista.
 • Parantaa konversiota: Avainsanalla optimoitu sivusto vastaa paremmin käyttäjän hakuja, mikä parantaa konversiota eli verkkovierailijat muuntautuu paremmin maksaviksi asiakkaiksi.
 • Ymmärtää asiakkaiden tarpeita: Avainsanatutkimuksella saat ymmärrystä potentiaalisten asiakkaiden käyttäytymistä sekä heidän tarpeistä. Näin yritykset voivat kohdistaa markkinointiaan ja tarjota asiakkailleen juuri heille sopivia tuotteita tai palveluita.

Miten avainsanatutkimus aloitetaan?

Avainsanatutkimus on ensimmäinen vaihe onnistuneessa hakukoneoptimoinnissa. Se on prosessi, jossa etsitään ja valitaan ne avainsanat, joita potentiaaliset asiakkaasi todennäköisimmin käyttävät hakukoneissa löytääkseen tietoa tietyistä aiheista tai löytääkseen tietyt tuotteet tai palvelut.

Tässä osiossa kerromme, miten avainsanojen tutkiminen kannattaa aloittaa, miksi se on yrityksille tärkeää ja mitä työkaluja siihen kannattaa hyödyntää.

Miksi avainsanatutkimus on yrityksille tärkeää?

Avainsanatutkimus on tärkeä siksi, että se auttaa yrityksiä ymmärtämään, mitä käyttäjät todella haluavat ja miten he etsivät tietoa. Se myös helpottaa yrityksiä löytämään avainsanat, jotka todennäköisesti johtavat laadukkaaseen verkkoliikenteeseen ja lopulta myyntiin.

googlen seo, kuvake
Googlen hakukoneiden optimointi

Hyvin tehty avainsanatutkimus helpottaa esimerkiksi löytämään avainsanoja, joita kilpailijat eivät välttämättä käytä. Näin kyseinen yritys voi erottua kilpailijoistaan ja saavuttaa paremman sijoituksen hakutuloksissa.

Aloita Google Keyword Planner-avainsanatyökalulla

Google Ads tarjoaa avainsanatyökalun nimeltä Keyword Planner. Se on hyvä työkalu aloittaa avainsanojen tutkiminen. Työkalu tarjoaa paljon tietoa avainsanoista, kuten niiden keskimääräisestä kuukausittaisesta hakumäärästä ja kilpailutasosta.

googlen keyword planner
Googlen avainsanatyökalu

Seuraavat vaiheet auttavat sinua aloittamaan avainsanatutkimuksen ilmaisen Keyword Planner-avainsanatyökalulla:

 1. Kirjaudu sisään Googlen mainostilillesi.
 2. Klikkaa "Työkalut"-välilehteä ja valitse "Avainsanatyökalu".
 3. Kirjoita avainsanasi tai -sanasi ja klikkaa "Hae".
 4. Työkalu antaa sinulle listan avainsanoista, niiden keskimääräisestä kuukausittaisesta hausta ja kilpailutasosta.
 5. Tarkastele tuloksia ja valitse avainsanat, jotka ovat sopivia yrityksellesi ja joilla on tarpeeksi hakua sekä kohtuullinen kilpailutaso.

Käytä muita hyödyllisiä työkaluja ja ohjelmia

Google Ads-avainsanatyökalu on hyvä lähtökohta avainsanatutkimukselle, mutta on myös muita hyödyllisiä työkaluja ja ohjelmia, joita voit käyttää. Tässä on muutamia suosituimpia:

 • Google Trends: Tämä ilmainen työkalu helpottaa sinua selvittämään, mitkä avainsanat ovat suosittuja ja mitkä ovat vähemmän suosittuja. Voit myös verrata eri avainsanoja keskenään ja tarkastella niiden suosion kehitystä ajan kuluessa.
 • SEMrush: Tämä on maksullinen työkalu, joka auttaa sinua selvittämään kilpailijoidesi käyttämillä avainsanoilla niiden sijoituksia hakutuloksissa.
 • Ahrefs: Tämä myös maksullinen työkalu tarjoaa monipuolisia analyysityökaluja, kuten avainsanojen analysoinnin, kilpailija-analyysin ja backlinkkien tarkastelun.

Päätä avainsanatutkimuksesi tulokset ja ala optimoida sivustoasi

Kun olet valinnut sopivat avainsanat, voit alkaa optimoida sivustoasi niiden avulla. Tämä sisältää avainsanojen käytön otsikoissa, metatiedoissa, teksteissä ja muissa tärkeissä kohdissa.

Muista kuitenkin, että avainsanojen liiallinen käyttö voi johtaa hakukoneiden rankaisuun. Käytä niitä siis aina harkitusti ja luonnollisella tavalla.

Avainsanatutkimuksen ei tulisi olla yksittäinen toimenpide, vaan jatkuva prosessi. Sinun tulee seurata avainsanojen suosiota ja kilpailutasoa jatkuvasti, jotta voit säilyttää kotisivustosi optimoinnin hakukoneiden sijoituksia varten.

{{blogpost-quote}}

Miten valita oikeat avainsanat?

Avainsanat ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun kyseessä on yrityksen digitaalisen markkinoinnin ja hakukoneoptimoinnin tekeminen.

Avainsanojen valinta voi vaikuttaa suoraan siihen, löytävätkö potentiaaliset asiakkaat yrityksen verkkosivuston vai kilpailijan.

Tässä osiossa käymme läpi vinkkejä siihen, miten valita oikeat avainsanat yrityksesi digimarkkinointia varten.

Avainsanat eri tilanteissa

Avainsanojen valinta riippuu paljon siitä, millaisia tavoitteita yritykselläsi tällä hetkellä on. Tässä muutamia esimerkkejä eri tilanteista ja millaisilla avainsanoilla kannattaa lähteä liikenteeseen:

 • Uusi verkkosivusto: uudella verkkosivustolla kannattaa hyödyntää laajempia ja yleisempiä avainsanoja, jotka kuvaavat yrityksen toimialaa.
 • Tuotesivut: tuotesivuilla kannattaa käyttää tarkempia ja spesifimpiä avainsanoja, jotka kuvaavat tuotetta ja sen ominaisuuksia.
 • Blogikirjoitukset: blogikirjoituksissa kannattaa erottua ns. pitkän hännän-avainsanoilla, jotka kuvaavat tarkasti kirjoituksen aihepiiriä ja houkuttelevat potentiaalisia lukijoita.

Avainsanojen löytäminen

Miten sitten löytää ne oikeat avainsanat, joita potentiaaliset asiakkaat käyttävät hakukoneissa? Tässä muutamia vinkkejä:

 1. Kilpailijoiden analysointi: Analysoimalla kilpailijoiden verkkosivustoja saat hyviä ideoita siitä, mitä avainsanoja he käyttävät. Kannattaa tutkia, mitä avainsanoja he käyttävät otsikoissa, kuvauksissa ja sisällössä.
 2. Avainsanatyökalut: On olemassa useita erilaisia avainsanatyökaluja, joilla hyvä avainsana voi löytyä. Näitä ovat esimerkiksi Googlen Keyword Planner ja Mozin avainsanatyökalu. Työkaluilla löydät tarkkoja hakuja, pitkän hännän-avainsanoilla sekä saada ideoita uusista avainsanoista.
 3. Kysymysten ja vastausten löytäminen: Kannattaa miettiä, millaisia kysymyksiä potentiaaliset asiakkaat saattavat etsiä hakukoneista ja mitä vastauksia he haluavat löytää. Tämän jälkeen voi hyödyntää näitä kysymyksiä ja vastauksia avainsanoina.

Avainsanojen valinta

Tärkeimillä avainsanoilla, joilla on eniten hakuvolyymiä ja niiden kilpailullisuus on hyvällä tasolla, saatat sijoittua hakutuloksien kärkeen suhteellisen nopeasti ja helposti.

Tässä muutamia vinkkejä avainsanojen valintaan:

 1. Hakuvolyymi: Yksi tärkeimmistä tekijöistä avainsanojen valinnassa on niiden hakuvolyymi. Hakuvolyymi kertoo, kuinka monta kertaa kyseistä avainsanaa haetaan kuukaudessa. Kannattaa valita avainsanoja, joilla on riittävä hakuvolyymi, mutta joita ei käytä liian moni kilpailija.
 2. Kilpailu: Kilpailu avainsanojen käytöstä voi vaihdella suuresti eri avainsanojen välillä. Mikäli avainsanalla on paljon kilpailua, tulee orgaanisen sijoituksen nostaminen vaatimaan paljon aikaa ja vaivaa.
 3. Relevanssi: Avainsanojen tulee olla relevanteja yrityksen toimialaan ja verkkosivuston sisältöön nähden. Hakukoneet arvostavat esimerkiksi relevanssia ja rankkaavat verkkosivustoja sen mukaan, kuinka hyvin avainsanat sopivat verkkosivuston sisältöön.

Avainsanojen käyttö verkkosivustolla

Kun sopivat avainsanat on valittu, on tärkeää käyttää niitä oikein verkkosivustolla.

Avainsanoilla tulisi käyttää muun muassa seuraavissa kohdissa:

 • Otsikoissa: Avainsanoja tulisi käyttää verkkosivuston otsikoissa, erityisesti H1-otsikossa.
 • Metakuvauksessa: Metakuvauksen tulisi kuvailla verkkosivuston sisältöä ja sisältää tärkeimmät avainsanat.
 • Sisällössä: Avainsanoja tulisi käyttää sisällössä luontevasti ja riittävästi, mutta ei liikaa. Avainsanojen käyttöä sisällössä tulee välttää väkisin.

Miten avainsanatutkimus tehdään pähkinänkuoressa?

Avainsanatutkimuksen tekeminen on prosessi, joka vaatii aikaa, tarkkuutta ja oikeiden työkalujen käyttöä. Yleisimmin käytettyjä työkaluja ovat:

Näiden työkalujen avulla pystyt löytämään avainsanat, jotka liittyvät omaan liiketoimintaasi ja joita potentiaaliset asiakkaasi käyttävät hakiessaan tietoa yrityksesi palveluista.

Avainsanatutkimuksen prosessi

Avainsanatutkimuksessa, sen prosessi voidaan jakaa kolmeen päävaiheeseen:

 1. Ideointi: Aloita ideoimalla sanoja ja ilmaisuja, jotka liittyvät tuotteisiisi tai palveluihisi. Tämä vaihe on tärkeä, sillä se jeesaa sinua löytämään laajemman kirjon avainsanoja. Voit käyttää apuna esimerkiksi Googlen Suggest-toimintoa tai muita avainsanatyökaluja, jotka auttavat sinua löytämään sanoja, joita ihmiset käyttävät etsiessään tuotteitasi tai palveluitasi.
 2. Analysointi: Analysoi löytämäsi avainsanat ja valitse niistä ne, jotka ovat tällä hetkellä olennaisimpia ja relevantteja tuotteillesi tai palveluillesi. Tässä vaiheessa voit myös tutkia kilpailijoidesi käyttämiä avainsanoja ja arvioida, kuinka vaikeaa niiden sijoittuminen hakutuloksissa olisi.
 3. Priorisointi: Priorisoi esimerkiksi valitsemasi avainsanat tärkeysjärjestykseen ja aloita optimoiminen tärkeimmillä sanoilla. Tärkeintä on valita avainsanat, joilla on riittävästi hakumäärää, mutta jotka eivät ole liian kilpailtuja. Tämä parantaa sinua saavuttamaan paremman sijoituksen hakutuloksissa.

Miten käyttää avainsanoja?

Avainsanatutkimuksella on tärkeä osa hakukoneoptimoinnin saralla, mutta miten avainsanoja oikein käytetään? Tässä osiossa käymme läpi erilaisia tapoja käyttää hakuavainsanoja digitaalisessa markkinoinnissa.

Verkkosivujen sisältö

Verkkosivujen sisällön tarkoitus on tarjota käyttäjälle tietoa ja vastauksia heidän kysymyksiinsä. Avainsanojen käyttö verkkosivujen sisällössä auttaa löytämään oikeat käyttäjät ja tarjoamaan heille relevanttia sisältöä.

kotisivujen suunnittelu, sisältö vielä tehdään
Verkkosivun suunnittelu ja sisältö

Tässä muutama vinkki avainsanojen käytöstä verkkosivuilla:

 • Käytä avainsanaa sivun otsikossa ja meta-kuvauksessa, jotta hakukoneet ymmärtävät, mistä sivu kertoo.
 • Sisällytä avainsana sivun ensimmäiseen lauseeseen, jotta käyttäjät tietävät heti, onko sivu heille relevantti.
 • Käytä avainsanaa sivun URL-osoitteessa.
 • Käytä avainsanaa muutamia kertoja sisällön tekstissä, mutta vältä liiallista avainsanojen käyttöä. Muista, että sisällön tulee olla luettavaa ja informatiivista.

Blogikirjoitukset

Blogikirjoitukset ovat loistava tapa tarjota käyttäjille lisätietoa ja vastauksia heidän kysymyksiinsä. Avainsanojen käyttö blogikirjoituksissa auttaa löytämään oikeat käyttäjät ja tarjoamaan heille relevanttia sisältöä.

wordpress, bloggaaminen, sisällöntuotanto
Blogikirjoituksen kirjoittaminen

Tässä muutama vinkki avainsanojen käytöstä blogikirjoituksissa:

 • Käytä avainsanaa blogikirjoituksen otsikossa ja ensimmäisessä kappaleessa, jotta hakukoneet ymmärtävät, mistä kirjoituksesta on kyse.
 • Käytä avainsanaa muutamia kertoja tekstissä, mutta vältä liiallista avainsanojen käyttöä. Muista, että sisällön tulee olla lukijaa varten luettavassa ja informatiivisessä muodossa.
 • Käytä avainsanoja kategorioissa ja tunnisteissa, jotta käyttäjät voivat löytää saman aiheen kirjoituksia helposti.

Sosiaalinen media

Sosiaalinen media on loistava tapa tavoittaa käyttäjiä ja jakaa sisältöä. Avainsanojen käyttö sosiaalisessa mediassa hyödyttää löytämään oikeat käyttäjät ja tarjoamaan heille relevanttia sisältöä.

sosiaalinen media mainonta
Sosiaalisen median mainonta

Tässä muutama vinkki avainsanojen käytöstä sosiaalisessa mediassa:

 • Käytä avainsanoja profiilin kuvauksessa, jotta käyttäjät tietävät, mistä sisällöstäsi on kyse.
 • Käytä avainsanoja postauksissa, jotta käyttäjät löytävät sisältösi helpommin.
 • Käytä hashtagien avainsanoja, jotta käyttäjät voivat löytää sinut ja saman aiheen sisällöt helpommin.

Digimainonta

Digimainonta on tehokas tapa tavoittaa uusia käyttäjiä ja kasvattaa brändiäsi. Avainsanojen käyttö digitaalisessa mainonnassa avustaa tavoittamaan oikeat käyttäjät ja parantamaan mainoksen tehokkuutta.

digitaalinen markkinointi, digimainonta
Digitaalinen mainonta

Tässä muutama vinkki avainsanojen käytöstä digimainonnassa:

 • Käytä avainsanoja mainoksen otsikossa ja kuvauksessa, jotta käyttäjät tietävät, mistä mainoksesi kertoo.
 • Käytä avainsanoja mainoksen kohdentamisessa, jotta mainoksesi näkyy oikeille käyttäjille.
 • Käytä avainsanoja mainoksen URL-osoitteessa.

Tekniset aspektit kunnossa

Kun teet avainsanatutkimusta ja optimoit sivustoasi, muutamia muita huomioitavia asioita ovat:

 • Verkkosivusi sisällön tulisi olla laadukasta ja tarjota arvoa käyttäjille. Google rankkaa sivustoja, jotka tarjoavat aidosti hyödyllistä sisältöä.
 • Käytä erilaisia avainsanoja ja fraaseja, jotta voit tavoittaa mahdollisimman laajan kohdeyleisön.
 • Varmista, että verkkosivusi latautuu nopeasti, sillä hitaat sivut voivat vaikuttaa negatiivisesti hakukonenäkyvyyteen.
 • Pidä nettisivustosi tekniset ominaisuudet ajan tasalla, kuten esimerkiksi SSL-sertifikaatin ja responsiivisen suunnittelun, sillä nämä vaikuttavat myös sivuston sijoitukseen hakukoneissa.

{{blogpost-quote}}

Miten seurata avainsanojen tehokkuutta?

Avainsanatutkimus on yksi tärkeimmistä SEO-strategian osista, mutta pelkkä avainsanojen valitseminen ei riitä. On tärkeää seurata valittujen avainsanojen tehokkuutta ja tehdä tarvittavat muutokset, jotta verkkosivustosi saavuttaa paremman sijoituksen googlessa ja muissa hakutuloksissa.

hakuja
Hakutuloksien hakukenttä

Tässä osiossa käymme läpi vinkkejä siihen, miten voit seurata avainsanojen tehokkuutta ja miten voit käyttää näitä tietoja markkinointisi parantamiseen. Kerromme myös siitä, millaisia työkaluja voit käyttää avainsanojen seurantaan.

Määrittele avainsanojesi tavoitteet

Ennen kuin aloitat avainsanojen seurannan, on tärkeää määritellä tavoitteesi. Haluatko parantaa sivustosi liikennettä, myyntiä vai yleistä löydettävyyttä?

Kun tiedät tavoitteesi, voit valita oikeat avainsanat ja seurata niitä tehokkaammin.

Käytä Google Analyticsia

Google Analytics on tehokas työkalu avainsanojen seurantaan. Voit seurata kotisivustosi liikennettä, sivujen katselukertoja, keskimääräistä istuntoaikaa, paluuprosenttia ja muita tärkeitä mittareita.

haun, hakua, analytiikka
Analytiikan työkalu

Voit myös seurata avainsanojen tehokkuutta ja nähdä, mitkä avainsanat tuovat eniten liikennettä sivustollesi.

Käytä Google Keyword Planneria

Googlessa on olemassa on mahtava työkalu avainsanojen seuraamiseen. Sillä voidaan myös tarkastella paljon avainsanat saavat kuukausittaisi hakuja.

Samalla sieltä näkee hyvän tilaston eri avainsanojen maksetun mainonnan hinnoista. Tämä mittari kertoo paljon kyseisen avainsanan arvosta ja kilpailukyvystä.

Käytä Google Search Consol-työkalua

Google Search Console-työkalulla pääset ensinnäkin sijoittamaan verkkosivustosi hakutuloksiin. Työkalussa käytännössä ilmoitat verkkosivusi olemassa olon Googlelle.

hakuja, hakuavainsana, googlen työkalu
Hakukonsoli

Tämän jälkeen hakukone indeksoi sivun eli lyhykäisyydessään käy sen läpi omilla algoritmeillaan. Sieltä näet myös mitä hakusanoja verkkovierailijat käyttävät kun he löytävät sivustollesi.

Käytä muita avainsanojen seurantatyökaluja

On olemassa monia muita avainsanojen seurantatyökaluja, jotka voivat parantaa avainsanojen seuraamisen tehokkuudessa.

ahrefs, asiakkaasi, hakua
Ahrefs-alusta

Esimerkiksi SEMrush, Ahrefs ja Moz ovat erittäin hyödyllisiä työkaluja, joilla voit seurata avainsanojen sijoitusta hakutuloksissa, kuinka paljon avainsanaa käytetään hauissa ja saada tietoa kilpailijoistasi.

Analysoi kilpailijoitasi

Kilpailijoiden analysointi hyödyntää sinua löytämään uusia avainsanoja ja parantamaan markkinointistrategiaasi.

semrush, haun-termejä
Semrush-ominaisuudet

Voit käyttää SEMrushia tai muita vastaavia työkaluja löytääksesi kilpailijoidesi käyttämät avainsanat ja nähdäksesi niiden tehokkuuden.

Käytä A/B-testausta

A/B-testaus on tehokas tapa vertailla kahta erilaista versiota sivustostasi. Pystyt testata erilaisia avainsanoja ja nähdä, mitkä niistä toimivat parhaiten.

Voit käyttää Google Analyticsia tai muita vastaavia työkaluja seurataksesi testin tuloksia ja valita parhaiten toimivat avainsanat.

Seuraa avainsanojen tehokkuutta säännöllisesti

Avainsanojen tehokkuus ei ole pysyvää, vaan se muuttuu jatkuvasti. On tärkeää seurata avainsanojen tehokkuutta säännöllisesti ja tehdä tarvittavat muutokset.

analytics, google analytics, haun-statistiikka
Tehokkuuden seuranta

Kykenet hyödyntämään Google Analytics-työkalua tai muita vastaavia työkaluja seurataksesi avainsanojen tehokkuutta ja tekemään tarvittavat muutokset.

Analysoi avainsanojen tehokkuuden vaikutusta verkkosivujen liikenteeseen

On tärkeää analysoida avainsanojen tehokkuuden vaikutusta sivustosi liikenteeseen. Jos huomaat, että tietty avainsana tuottaa eniten liikennettä sivustollesi, voit käyttää tätä tietoa parantaaksesi nettisivustosi hakukonenäkyvyyttä ja kasvattaaksesi liikennettä.

Käytä avainsanatietoja markkinointistrategiasi parantamiseen

Kun olet seurannut avainsanojen tehokkuutta ja analysoinut tuloksia, kykenet käyttämään tätä tietoa parantaaksesi markkinointistrategiaasi. Voit esimerkiksi lisätä suosituimpia avainsanoja sivustollesi tai optimoida sisältöäsi paremmin avainsanojen mukaan.

Näin pääset parantamaan sivustosi hakukonenäkyvyyttä ja kasvattaa yrityksesi verkkoliikennettä.

Usein kysytyt kysymykset avainsanatutkimuksesta

Avainsanatutkimuksella on tärkeä osa hakukoneoptimointia ja digitaalista markkinointia. Sillä kykenet löytämään oikeat hakusanat ja ilmaisut, joita potentiaaliset asiakkaat käyttävät etsiessään tietoa tuotteista tai palveluista verkossa.

Tämä osio käsittelee yleisiä kysymyksiä avainsanatutkimuksesta ja vastaa niihin lyhyesti.

Miksi avainsanatutkimus on tärkeää?

Avainsanatutkimus on tärkeää siksi, että se usein edistää tunnistamaan ja valitsemaan oikeat avainsanat ja ilmaisut, joita potentiaaliset asiakkaat käyttävät etsiessään tietoa verkosta.

Kun verkkosivustolla käytetään oikeita avainsanoja, se auttaa hakukoneita ymmärtämään, mistä sivustolla on kyse ja helpottaa sijoittumaan paremmin hakutuloksissa. Tämä puolestaan ​​lisää sivuston näkyvyyttä ja parantaa sen liikennettä ja potentiaalista myyntiä.

Kuinka usein avainsanatutkimusta tulisi tehdä?

Avainsanatutkimusta tulisi tehdä säännöllisesti, jotta voidaan pysyä ajan tasalla muuttuvista trendeistä ja asiakkaiden käyttämistä hakusanoista.

Avainsanojen merkitykset voivat muuttua ajan myötä, joten on tärkeää päivittää avainsanatutkimusta säännöllisesti, jotta varmistetaan, että verkkosivusto käyttää ajan tasalla olevia avainsanoja.

Mitä teen, jos en löydä sopivia avainsanoja?

Jos et löydä sopivia avainsanoja, pystyt kokeilla seuraavia vaihtoehtoja:

 • Käytä laajempia tai yleisempiä avainsanajoukkoja, jotka liittyvät tuotteisiisi tai palveluihisi.
 • Käytä erilaisia ​​hakutermiä tai synonyymejä, jotka voivat olla yleisempiä tai laajempia.
 • Etsi pitkän hännän avainsanat, jotka ovat pidempiä ilmaisuja, joita käyttäjät etsivät, ja joita on helpompi sijoittua hakutuloksissa.
 • Etsi avainsanat, joita kilpailijasi käyttävät ja jotka toimivat hyvin heidän verkkosivuillaan.
 • Käytä avainsanatyökaluja, kuten Google Ads-avainsanatyökalua, Keyword Planneria tai muita maksullisia työkaluja, joiden avulla kykenet löytää uusia avainsanoja.

Mitä tietoja voin saada avainsanatutkimuksesta?

Avainsanatutkimuksesta saat paljon hyödyllistä tietoa, kuten:

 • Millaiset ​avainsanat ja ilmaisut käyttäjät kirjoittavat hakukoneeseen löytääkseen tietoa verkosta.
 • Paljonko kilpailua eri avainsanoilla on ja kuinka vaikeaa on sijoittua niiden hakutuloksissa.
 • Millaisia ​​aiheita ja kysymyksiä käyttäjät etsivät verkosta ja miten kykenet vastaamaan näihin kysymyksiin verkkosivustollasi.
 • Millaiset ​​avainsanat kilpailijasi omaavat ja miten pystyt erottua heistä käyttämällä erilaisia ​​tai ainutlaatuisia avainsanoja.

Miten voin suorittaa avainsanatutkimuksen?

Avainsanatutkimus voidaan suorittaa useilla eri tavoilla, kuten:

 • Käyttämällä avainsanatyökaluja, kuten Google AdWordsin avainsanatyökalua, Keyword Planneria tai muita maksullisia työkaluja, joiden avulla onnistut löytämään uusia avainsanoja ja tietoja avainsanojen kilpailusta.
 • Analysoimalla kilpailijoiden verkkosivustoja ja selvittämällä, millaiset avainsanat heillä on käytössä.
 • Tutkimalla käyttäjien hakutrendejä ja etsimällä uusia tai nousevia avainsanoja.
 • Käyttämällä työkaluja, kuten Google Trends, joka antaa tietoa avainsanojen suosiosta ja trendeistä ajan myötä.

Kuinka laitan avainsanan käyttöön verkkosivustollani?

Kun olet suorittanut avainsanatutkimuksen ja löytänyt sopivia avainsanoja, kykenet käyttämään niitä verkkosivustollasi parantamaan sen hakukonenäkyvyyttä.

Tässä on muutamia vinkkejä avainsanojen käyttämiseen verkkosivustollasi:

 • Sijoita avainsana otsikkoihin, meta-kuvauksiin, URL-osoitteeseen ja verkkosivuston sisältöön.
 • Hyödynnä avainsanaa luonnollisesti ja järkevästi sisällössä. Vältä liiallista avainsanan tyrkyttämistä tai käyttämällä sitä liian keinotekoisesti.
 • Keskity yhteen tai muutamaan avainsanaan per sivu, jotta sivun sisältö pysyy selkeänä ja helppolukuisena.
 • Lisää sisältöä verkkosivustollesi, joka vastaa käyttäjien kysymyksiin ja hakutrendeihin. Vastauksissa tulee käyttää myös avainsanaa.

Miten voin seurata avainsanojen suorituskykyä?

On tärkeää seurata avainsanan suorituskykyä ja tehdä tarvittavia muutoksia. Pystyt seuraamaan avainsanan suorituskykyä käyttämällä seuraavia työkaluja:

 • Google Analytics: Google Analytics -työkalulla pystyt seurata, kuinka paljon liikennettä avainsanat tuovat verkkosivustollesi ja kuinka käyttäjät käyttävät sivustoasi avainsanojen kautta. Tämä tieto avustaa sinua parantamaan verkkosivustosi sisältöä vastaamaan käyttäjien tarpeita ja parantamaan hakukonenäkyvyyttäsi.
 • Google Search Console: Googlen hakukonsoli edistää sinua seuraamaan, kuinka hyvin verkkosivustosi sijoittuu hakutuloksissa ja kuinka käyttäjät löytävät sivustosi hakusanojen kautta.
 • Avainsanatyökalut: Avainsanatyökalut, kuten SEMRush tai Ahrefs, auttavat sinua seuraamaan avainsanojesi sijoitusta hakutuloksissa ja kuinka hyvin ne suorittavat verrattuna kilpailijoihisi.

Miten voin käyttää avainsanatutkimusta markkinointikampanjoissa?

Avainsanatutkimusta voidaan käyttää monin tavoin markkinointikampanjoissa. Esimerkiksi:

 • Hakukonemainonnassa, kuten Google AdWords -mainonnassa, voit käyttää avainsanoja mainosten kohdistamiseen tiettyihin käyttäjäryhmiin.
 • Sosiaalisen median mainonnassa kykenet käyttää avainsanoja mainosten kohdistamiseen tiettyihin käyttäjäryhmiin tai tiettyjen aiheiden yhteydessä.
 • Sähköpostimarkkinoinnissa pystyt käyttää avainsanoja ja aiheeseen liittyviä ilmaisuja viestiesi otsikoissa ja sisällössä, jotta onnistut houkutelemaan vastaanottajia avamaan ja lukemaan viestisi.

Yhteenveto

Avainsanatutkimus on tärkeä osa hakukoneoptimointia ja digitaalista markkinointia. Se helpottaa sinua löytämään oikeat avainsanat ja ilmaisut, joita potentiaaliset asiakkaat käyttävät etsiessään tietoa verkosta.

search engine optimization, seo, ekspertti googlesta
Hakukoneoptimoinnin muistilista

Kun käytät avainsanoja oikein verkkosivustollasi, se hyödyttää hakukoneita ymmärtämään, mistä sivustolla on kyse ja auttaa sijoittumaan paremmin hakutuloksissa.

Käyttämällä avainsanatutkimusta ja sen tuloksia markkinointikampanjoissasi voit parantaa näkyvyyttä ja tavoittaa oikeat asiakkaat tehokkaammin.

Yrityksen tulisi tehdä avainsanatutkimus säännöllisesti. Avainsanoja tulisi myös muistaa käyttää luonnollisesti ja järkevästi verkkosivustolla.

Tämä hyödyntää sinua parantamaan verkkosivustosi näkyvyyttä hakutuloksissa ja tavoittamaan oikeat asiakkaat tehokkaasti.

Toivomme, että tämä opas auttoi sinua ymmärtämään, mitä avainsanatutkimuksella tarkoitetaan ja kuinka pystyt hyödyntämään sitä sivustosi hakukonenäkyvyyden parantamiseksi.

{{blogpost-quote}}

Projekti jo mielessä?
Luodaan se yhdessä
https://www.alecom.fi/blogi/avainsanatutkimus
Aleksi Huusko on verkkosivujen tekijä, graafinen suunnittelija, hakukoneoptimointi ja digimarkkinoinnin asiantuntija, jolla on yli 10 vuoden kokemus alalta.
Tilaa ilmainen uutiskirje
Tilaamalla hyväksyt tietosuojaselosteen.
Kiitos uutiskirjeen tilauksesta!
Hups jotain meni vikaan. Yritä uudelleen!
Projekti jo mielessä?
Luodaan se yhdessä