Kotisivut yritykselle
Miksi, miten ja mihin hintaan?
Tämä kattava opas antaa sinulle yksityiskohtaisen kuvan siitä, mitä sinun tulee ottaa huomioon hankkiessasi yritykselle nettisivuja vuonna 2023.
Laaja opas tarjoaa asiantuntijan näkemyksen yrityksen verkkosivujen hankintaan, suunnitteluun ja toteutukseen. Luettuasi tämän oppaan sinulle selviää:
- Mistä tai keneltä yrityksen verkkosivut kannattaa hankkia?
- Mikä on todella merkittävää yrityksen kotisivuilla?
- Kuinka sivustosta luodaan väsymätön myyntikone?
- Paljonko yrityksen nettisivujen luominen voi maksaa?
- Ja paljon lisää...

Miksi yritys tarvitsee kotisivut?
Miksi hankkia verkkosivut yritykselle?
Pohdi, miksi olet hankkimassa nettisivuja yritykselle. Yrityksen nettisivuprojekti kannattaa aina aloittaa erittäin yksinkertaisella kysymyksellä: Mitä haluat saavuttaa tulevilta verkkosivuilta?
Kun tiedät vastauksen tähän kysymykseen, sivusto voidaan suunnitella ja kehittää juuri tätä tarkoitusta varten. Näin lopulliset kotisivut palvelee, niin yritystäsi, kuin asiakkaitasi.
Yleisimpiä tarkoituksia yrityksen verkkosivuille ovat:
- potentiaalisten asiakkaiden yhteystietojen kerääminen eli liidien hankinta
- yrityksen toiminnan, tuotteiden, palveluiden ja osaamisen esittely
- tuotteiden ja palveluiden myynti verkkokauppa-ominaisuuden avulla
- yrityksen auktoriteetin, luottamuksen ja tunnettuuden kasvattaminen
Nettisivujen lopullisen tarkoituksen määrittää siis sen, minkälaiset verkkosivut yrityksesi tarvitsee. Budjetti on myös suhteuttaa sen mukaan, kuinka laajat ja monipuoliset tulevien sivujen pitäisi olla.
Milloin simppeli käyntikorttisivu riittää?
Pienemmät sivustot, jotka ovat vain yhden sivun varassa on ns. käyntikorttisivuja. Ne toimivat yrityksen kasvoina verkossa ja todistavat yrityksen olemassaolon verkossa.
Jokainen yritys tarvitsee vähintään tälläisen käyntikorttisivun. Potentiaalinen asiakas voi alkaa epäillä onko yritystäsi edes olemassa, mikäli ei löydä yritystä nopealla Googletuksella.
Käyntikorttisivut riittävät erittäin hyvin yrityksille, jotka eivät tarvitse sen suurempaa hakukoneiden näkyvyyttä tai asiakkaiden houkuttelua sivujen kautta verkosta käsin.
Monesti yritykset kuitenkin haluavat sivuiltaan enemmän, sillä verkko on nykypäivänä se mainio paikka, josta potentiaaliset asiakkaat voidaan saavuttaa.
Verkkosivut liidien keräämiseen
Useimmille yrittäjille yhteydenottojen eli liidien kerääminen verkkosivujen kautta on liiketoiminnan kannalta sivuston tärkein tehtävä.
Tilastokeskuksen vuonna 2021 tekemän tutkimuksen mukaan 93% 16–89-vuotiaista suomalaisista käyttää internetiä ja 85% etsii tietoa verkosta haluamistaan tuotteista tai palveluista.
Uskomme hartaasti siihen, että myös sinä haluat yrityksesi näkyvän hakutuloksissa, kun potentiaalinen asiakkaasi hakee tarjoamaasi palvelua tai tuotetta.
Liidien keräämiseen suunnitellut verkkosivut on tehokas tapa saavuttaa ja tavoittaa asiakaskuntasi sekä houkutella heidät ottamaan yhteyttä tai pyytämään tarjous palveluistasi.
Tuotteiden myynti verkkokaupassa
Monet yritykset myyvät tuotteitaan suoraan verkkosivujensa kautta. Useille tuotteille yrityksen oma verkkokauppa on tähän tarkoitukseen erittäin tehokas myyntikanava.
Suosituimmat verkkokauppa-alustat ovat tällä hetkelä WooCommerce ja Shopify. Verkkokaupoissa sivuston tekninen toimivuus ja käyttäjäystävällisyys on todella suuressa roolissa. Kannattaa siis keskustella verkkosivujen ammattilaisen kanssa, mikä verkkokaupparatkaisu on yrityksellesi se sopivin.
Nettisivujen tekijän ja alustan valitseminen
Verkkosivut Webflow-alustalla
Nettisivujen tekninen toteutus on merkittävä seikka. Yrityksen verkkosivut voidaan joko koodata tyhjästä suurilla kustannuksilla, tai hyödyntää valmiita ja tehokkaita kotisivualustoja.
Yritysten on yleensä aina suositeltavampaa ja kannattavampaa valita valmis kotisivualusta, ellei tulevat sivut tarvitse oikeasti erityisiä ominaisuuksia tai toiminnallisuuksia.
Valitsemasi alusta määrittelee esimerkiksi sen, mitä ominaisuuksia sivuilla voidaan käyttää tai kuinka helppoa esimerkiksi uuden sisällön luominen tai nykyisten sivujen päivittäminen on.
Olemme päättäneet rakentaa yritysten verkkosivut tehokkaalla Webflow-alustalla. Se mahdollistaa kotisivujen täyden räätälöinnin sekä monipuoliset työkalut turvalliseen sekä nopeaan ylläpitoon.
Kotisivujen suunnittelu ja kehittäminen Webflow-alustalla on intuiivistä sekä vaivatonta. Otsikoiden, tekstien, kuvien ja muiden elementtien muokkaaminen on nopeaa ja helpoa ilman teknistä osaamista.
Webflow-alustan avulla kykenemme luomaan uniikit ja myyvät nettisivut yritykselle. Hakukoneoptimointi- ja muut integraatio-työkalut mahdollistavat eri digimarkkinointi mahdollisuudet.
Tällä alustaööa kykenemme myös keskittymään enemmän asiakkaalle tärkeisiin osa-alueisiin, kuten käyttäjäystävällisyyteen, konversio-optimointiin ja yksilölliseen ulkoasuun.
WordPress kotisivut yritykselle
Vaikka WordPress on maailman suosituin verkkosivualusta, sillä on nykypäivänä paljon puutteitaan ja haasteitaan. Tässä muutamia seikkoja, jotka tekevät WordPressin käytöstä vaikeaa:
- Teknisen osaamisen tarve: WordPressin käyttö voi olla monimutkaista, jos sinulla ei ole vahvaa teknistä osaamista. Vaikka alusta itsessään on käyttäjäystävällinen, kuitenkin sen asentaminen, ylläpitäminen ja räätälöinti vaativat tiettyä teknistä taitotasoa, mikä taas maksaa paljon rahaa.
- Turvallisuusongelmat: WordPressin suuri suosio tekee siitä houkuttelevan kohteen hakkereille. Vaikka WordPress päivittää järjestelmäänsä säännöllisesti ja tarjoaa turvallisuuspäivityksiä, sivuston turvallisuus on silti käyttäjän vastuulla. Tämä tarkoittaa, että sinun tulee pitää WordPressin lähdekoodi, teemat ja lisäosat aina ajan tasalla, jotta sivustosi pysyy suojattuna.
- Nopeusongelmat: WordPress-sivustot voivat hidastua, jos niillä on paljon sisältöä, teeman ulkoasun editoreja tai jos ne käyttävät paljon lisäosia. Tämä vaikuttaa negatiivisesti yleiseen käyttäjäkokemukseen ja hakukoneiden sijoituksiin.
- Lisäosien ongelmat: Vaikka WordPress tarjoaa tuhansia lisäosia, kaikki ne eivät välttämättä ole yhteensopivia keskenään tai WordPressin uusimpien versioiden kanssa. Tämä voi aiheuttaa sivuston toimintahäiriöitä ja vaatii jatkuvaa seurantaa ja päivityksiä.
- Rajoitettu räätälöinti: WordPress tarjoaa paljon valmiita teemoja ja lisäosia sivuston ulkoasun muokkaamiseen. Näidenkään avulla et tule saamaan tarpeeksi räätälöintimahdollisuuksia, mikäli tarvitset erittäin yksilöllistä tai uniikkia sivustoa.
Kaiken kaikkiaan WordPress on tehokas työkalu verkkosivustojen luomiseen, sen käyttö on kuitenkin yleisesti haastavaa, kallista ja aikaa vievää. Erityisesti teknisesti vähemmän taitaville käyttäjille.
Onnistuuko yrityksen nettisivujen luominen itse?
Mikään ei estä sinua suunnittelemasta ja rakentamasta yrityksen omia kotisivuja itse. Siihen tarvitset vain riittävästi osaamista ja luppoaikaa.
Webflo-alustan ja WordPressin lisäksi kotisivujen rakentamiseen on tarjolla monia muitakin alustoja, Näitä on esimerkiksi Framer, Squarespace, Webnode ja Wix.
Webflow:lla on saatavilla runsaasti ilmaisia ja maksullisia teemoja, joten valinnanvaraa on. Parhaat teemat ovat niitä, joissa sivun ulkoasua on helppo muokata nopeasti ja ne on teknisesti hyvin rakennettu.
Verkkosivujen "tein itse ja säästin"-toteutuksissa lopullisessa sivustossa on kokemuksemme mukaan monesti monia puutteita, joita tekijä ei ole osannut edes ottaa huomioon.
Tästä syystä yrityksen kotisivujen tekeminen kannattaa aina ulkoistaa osaavalle tekijälle. Näin saat todennäköisemmin aina laadukkaamman ja toimivamman kotisivun, kuin tekisit sen alusta asti itse.
Ammattimaisen tekijän valinta nettisivujen toteuttamisessa
Yrityksille kotisivuja tarjoavat lukuisat toimijat yhden suunnittelijan toiminimistä suuriin mainostoimistoihin. Eri toteuttajien osaaminen, tyyli ja hinnat vaihtelevat huomattavasti.
Tekijän valinnassa kannattaa aina huomioida:
- Verkkosivujen suunnittelijan aiempia töitä. Mieti myös pidätkö hänen tyylitajusta.
- Mitä tekijä kertoo palveluistaan, kustannuksista, prosessista ja omasta osaamisesta.
- Muiden asiakkaiden kokemuksia aikaisemmista projekteista ja itse tekijästä.
Ota aina yhteyttä lupaavaan palveluntarjoajaan ja keskustele toimintatavoista, kustannusarviosta ja aikataulusta. Keskusteluissa, niin sinä, ja itse tekijä saatte hyvän kuvan siitä onko yhteistyö kannattavaa.
Kotisivujen hankintakeskustelut tekijän kanssa ei sido sinua mihinkään, mutta antaa sinulle todella arvokasta tietoa siitä, millainen nettisivuratkaisu sopii yrityksellesi parhaiten.
Paljonko kotisivut maksavat?
Nettisivujen eri hintahaitarit
Monet yrittäjät ja markkinointivastaavat pohtivat, kuinka paljon heidän tulisi investoida yrityksen verkkosivuihin. Tähän kysymykseen verkkosivujen ammattilaiset voivat vastata.
Yleisesti ammattilaisten luomien kotisivujen kustannukset vaihtelevat usein 500–10 000 € välillä. Jos sivusto on todella laaja tai teknisesti vaativa, voi hinta olla myös tuosta paljonkin suurempi.
Yli 95% suomalaisista yrityksistä on mikroyrityksiä. Näiden yritysten kotisivuprojektit soveltuvat yleensä tähän yllä mainittuun hintaluokkaan.
Verkkosivujen hankinnassa ei ole ikinä ylärajaa. Laajempi sivusto, jossa on vaativia tarpeita ja monipuolisia ominaisuuksia, on yleensä merkittävästi kalliimpi.
Tarkan kustannusarvion saat aina pyytämällä tarjouksia eri tekijöiltä. Voit myös hyödyntää meidän kotisivujen hintalaskuria, jonka avulla saat karkean arvion siitä mitä tulevat sivustot voi maksaa.
Ole realistinen verkkosivuprojektin budjetin kanssa
Käytettävissä oleva budjetti ei aina riitä kaikkeen, mitä toivot tulevilta verkkosivuilta. Tässä tapauksessa on hyvä pohtia on toiminallisuuksia tai elementtejä, joita voisi jättää pois hankinnasta.
Erityisesti pienyritysten kohdalla on yleensä suuri kiusaus valita nettisivuratkaisu lähinnä hintalapun perusteella. On kuitenkin järkevää keskittyä hinta-laatusuhteen arviointiin.
Laadukkaasti toteutetut kotisivut yritykselle maksavat yleensä itsensä takaisin alle vuodessa!
Verkkosivujen ulkoasun suunnittelu
Kotisivujen ulkoasun tulee puhutella kohdeyleisöä
Verkkosivuston suunnittelun keskeinen osa on mielikuvien onnistunut välittäminen. Sivuston visuaalinen ulkoasu määrittää millaisen ensivaikutelman verkkovierailija saa yrityksestä.
Pienien yksityiskohtien merkitys mielikuvien luomisessa on suuri. Esimerkiksi sivustolla käytettyjen värien ja fonttien valinta on tärkeää. Fontti voi esimerkiksi olla moderni, klassinen tai rennosti huoletonta tyyliä.
Hyvin suunnitellun sivupohjan, miellyttävän värimaailman ja huolella valittujen kuvien avulla voit luoda yrityksestäsi luotettavan ja ammattimaisen kuvan.
Logo on keskeinen osa yrityksen identiteettiä
Yrityksesi visuaalinen johdonmukaisuus kotisivuilla, käyntikorteissa, mainoksissa ja esitteissä, auttavat yritystä erottautumaan kilpailijoista ja jäämään ihmisten mieliin.
Logo on eittämättä kaikkein huomattavin visuaalinen elementti, johon törmätään esimerkiksi yrityksen ajoneuvoissa, työasuissa tai mainoksissa. Logon avulla yritys korostaa sen toimialaa ja luonnetta.
Hyvä logo on yleensä yksinkertainen. Näin sitä voidaan hyödyntää myös pienessä koossa tai eri väreissä mukaanlukien mustavalkoisena.
Oikeiden kuvien valinta verkkosivuille
Yrityksen on hyvä panostaa laadukkaisiin kuviin nettisivuillaan. Kuvien tulee olla korkealla resoluutiolla varustettuja, sekä niiden on hyvä olla mahdollisimman kuvaavia yrityksen palveluille tai tuotteille.
Mieti aina tarkasti millaisia kuvia haluat yrityksen kotisivuille, missä niitä on hyvä näyttää ja mistä niitä voitaisiin saada parhaiten. Valittavien kuvien luonne riippuu suuresti yrityksestäsi ja sen toimialasta.
Persoonalliset kasvokuvat on aina hyviä, varsinkin niiden yritysten nettisivuissa, jossa henkilökohtainen brändi on vahvana läsnä. Muutoin palveluista tai tuotteista mielikuvia luovat kuvat on parhaita.
Jos yrityksesi tuotteet tai palvelut ovat ns. "fotogeenisiä", eli niistä saa otettua hyvännäköisiä kuvia, kannattaa ehdottomasti käyttää autenttisia kuvia nettisivuilla.
Palvelualan yritysten potentiaalisille asiakkaille on tärkeää nähdä miltä työnjälki näyttää, joten ammattikuvaajan ottamat valokuvat töistäsi ovat erinomainen tapa vakuuttaa heidät.
Eri kuvapankit ovat käteviä ja kattavia. Niiden hyödyntäminen on myös edullinen vaihtoehto. Hyödynnä näitä vain silloin, kun kuvien autenttisuus ei ole tärkeää yrityksen kotisivuilla.
Kuvapankeista löytyy laadukkaita ja omaperäisiä kuvia myös ammattimaiseen käyttöön. Mekin hyödynnämme usein monia eri kuvapankkeja asiakkaidemme kotisivuprojekteissa.
Kotisivujen rakenne ja selkäranka
Rakenteen merkitys käytettävyydessä ja hakukoneoptimoinnissa
Verkkosivujen rakenne on avainasemassa helppokäyttöisyyden ja hakukoneiden näkyvyyden kannalta. Käyttäjät arvostavat aikaansa eivätkä halua viettää sitä turhaan monimutkaisilla verkkosivuilla.
Hauska tietofakta: ihmisen tarkkaavaisuuden kesto on lyhyempi kuin kultakalalla:
🐠 Kultakala = 9 sekuntia
🧑 Ihminen = 6-8 sekuntia
Sivuston rakenteella on siis paljon tehtävää tuossa lyhyessä ajassa. Sinulla on noin 7 sekuntia aikaa tarjota verkkovierailijalle se tärkeä tieto, mitä hän ikinä etsiikään. Muutoin hän poistuu kilpailijasi sivulle.
Selkeä linkkien jäsentäminen ei ainoastaan auta vierailijoita löytämään tarvitsemaansa tietoa, vaan myös esittelee kävijöille houkuttelevasti niitä seikkoja, joita haluat yrityksenä korostaa nettisivuilla.
Ihmisten lisäksi myös ykkösistä ja nollista koostuvat hakukoneiden algoritmit löytävät sivustosi eri alisivut helpommin, jos linkitykset niiden välillä on suunniteltu loogisesti.
Käyttäjäpolku johdattaa vierailijat halutulle tielle
Käyttäjäpolku tarkoittaa sitä reittiä, jolla haluat verkkovierailoiden seuraavan sivustollasi. Tämä polku kannattaa suunnitella jo sivuston suunnitteluvaiheessa.
Verkkosivun rakenteen suunnitteluun oiva työkalu on muunmuassa Octopus, jonka avulla sivuston sivukartan laatiminen on intuitiivistä ja nohevaa. Tämä on meillä jatkuvasti käytössä projekteissamme.
Toimiva käyttäjäpolku johdattaa vierailijan sujuvasti sivulta toiselle ja houkuttelee hänet lopulta ottamaan yhteyttä, tekemään tilauksen tai suorittamaan muun toivotun toimenpiteen sivustolla.
Alasivut tekevät verkkosivujen rakenteesta selkeän
On suositeltavaa jakaa tärkeimmät asiat kotisivuilla omille välilehdilleen. Nämä sivut nimetään ja otsikoidaan sen mukaan, miten haluat niiden löytyvän myös muunmuassa hakukoneiden kautta.
Yrityksen keskeisimmät palvelut voidaan listata yleisellä "palvelut"-sivulla, mutta jokaiselle palvelulle tulisi luoda oma sivunsa, joka kertoo tarkasti sen palvelun sisällöstä.
Näin tehden hakukoneet osaavat ehdottaa helpommin eri palveluja etsiville asiakkaille juuri sen haetun palvelusivun. Luo siis jokaiselle tuotteelle tai palvelulle oma alisivu, johon on helppo ohjata kävijöitä.
Esimerkiksi rakennusalan yrityksen kannattaa luoda omia alisivuja eri palveluilleen:
- Uudisrakentaminen: yritys.fi/palvelut/uudisrakentaminen
- Saneeraus: yritys.fi/palvelut/saneeraus
- Keittiöremontti: yritys.fi/palvelut/keittioremontti
Näin Google kykenee paremmin ohjaamaan sivua etsiviä hakukoneen käyttäjiä ja asiakkaat, jotka hakevat kyseisiä palveluita kyseisillä avainsanoilla, löytävät palvelun vaivattomammin.
Nettisivujen mobiiliystävällisyys on tärkeää
Netin käyttö mobiililaitteilla on yhä yleisempää. Tilastokeskuksen vuonna 2019 tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset käyttivät internetiä useimmiten matkapuhelimillaan (lähde).
Mobiililaitteiden käyttäjien lisäksi myös Google suosii mobiilikäyttöön optimoituja sivustoja. Kaikilla näyttöillä toimivat, eli mobiiliresponsiiviset sivut sijottuvat siis paremmin hakukoneissa.
Google käyttää nykyisin ns. Mobile-First -indeksointia, eli sivuston hakukonesijoitus määräytyy ensisijaisesti sen mobiiliversion perusteella.
On siis hyvin tärkeää kotisivuille, että ne eivät ainoastaan toimi moitteettomasti älypuhelimilla ja tableteilla, vaan myös maksimoivat hyödyn näiden laitteiden tarjoamista mahdollisuuksista.
Nettisivujesi tekstisisällön rooli
Tekstisisältö on sivustosi myyntivoima
Sivustosi hyvä rakenne parantaa käytettävyyttä, mutta vahvat sisällöt tekevät siitä kiinnostavan ja saavat vierailijan pysymään sivuillasi pidempään.
Yrityksesi verkkosivujen tekstisisällöt toimivat käytännössä myyntipuheena, jonka tavoitteena on vakuuttaa vierailija ja houkutella hänet ottamaan yhteyttä.
Minkälaista ovat hyvä tekstisisältö? Muistisääntönä, kun potentiaalinen asiakas eksyy vierailemaan yrityksen nettisivuilla, hänen pitäisi välittömästi ymmärtää:
- Mitä tuotetta tai palveluita yritys tarjoaa?
- Kuinka se hyödyttää verkkovierailijaa?
- Miksi hänen tulisi valita juuri sinun yrityksesi?
- Mitä tuote tai palvelu maksaa?
Kirjoita kohderyhmääsi kiinnostavaa sisältöä
Sivujesi tekstit tulisi laatia siten, että ne vetoavat parhaiten juuri sinun yrityksen kohderyhmää. Sinun on tarjottava verkkovierailijoille syy viettää paljon aikaa sivustollasi.
Mieti, mitä tietoa potentiaaliset asiakkaat mahdollisesti haluavat yrityksestäsi ja palveluistasi. Pyri kertomaan tämä mahdollisimman helposti ja houkuttelevalla tavalla.
Pitkät tekstit kannattaa pilkkoa helposti luettavaksi
Hakukoneet suosivat usein pidempiä tekstisisältöjä. Lähtökohtaisesi jokaisella sivustopohjalla tai välilehdellä tulisi olla vähintään 300 sanaa (mielellään kuitenkin huomattavasti enemmän).
Yrityksesi palveluista kannattaa kirjoittaa yksityiskohtaisesti, mutta tekstiä tulee samalla pitää kiinnostavana ja helppolukuisena.
Nettisivuilla tekstisisällön nopea silmäily ja helppolukuisuus ovat ensiarvoisen tärkeää. Hyvin laadittu tekstisisältö antaa pikaisella vilkaisulla käsityksen sen tärkeimmästä tarkoituksesta.
Tekstin luettavuutta voidaan parantaa esimerkiksi riittävällä tyhjällä tilalla, jakamalla se selkeisiin kappaleisiin, käyttämällä mahdollisia väliotsikoita ja ranskalaisia viivoja.
Sisällön vaikutus hakukonenäkyvyyteen
Hakukoneoptimointia varten tekstissä kannattaa käyttää tiettyjä avainsanoja, joilla haluat sivustosi löytyvän hakutuloksista.
Esimerkiksi tällä hetkellä ehdottomasti suosituin hakukone Google suosii sivuja, joiden URL-osoite, otsikot ja muut tekstisisällöt vastaavat toisiaan.
Google pyrkii tarjoamaan käyttäjilleen hakutuloksia, jotka vastaavat mahdollisimman tarkasti sitä, mitä hakija on etsimässä.
Jos haluat esimerkiksi sijoittua hakukoneissa avainsanalla "paras lakitoimisto helsingissä", sinun on luotava mahdollisimman laadukkaat ja yksityiskohtaiset sisällöt kyseisestä aiheesta.
Hyvä käytäntö on tarkastella, millaisia hakutuloksia Google tarjoaa kyseisellä avainsanalla. Tätä koko prosessia, jossa eri avainsanoja vertaillaan keskenään, kutsutaan avainsanatutkimukseksi.
Helppo tapa tarkastella millasta sisältöä välisivu voisi pitää sisällään ja mikä on sen kannattava tarkoitus hakukoneiden silmissä, on tarkastella halutun avainsanan hakutuloksien sisältöä.
Jos muiden tuottajien ja kilpailijoiden sisältö on esimerkiksi enemmän informatiivista, kannattaa myös sinun kirjoittaa enemmä tietoa kattavaa sisältöä nettisivullesi kyseisestä aiheesta.
Ammattimainen sisällöntuotanto
Sisällöntuottaminen kannattaa ulkoistaa, mikäli et itse pysty tuottamaan tarpeeksi houkuttelevaa tekstiä yrityksesi verkkosivulle. Se on myös loppujen lopuksi yllättävän aikaavievää ja osaamista vaativaa puuhaa.
Tekstisisällön ammattimainen tuottaja pystyy luomaan myyvät ja korkealaatuiset tekstit nettisivuillesi, ja investointi tähän sisällöntuotantoon maksaa itsensä yleensä myös nopeasti takaisin.
Hakukonenäkyvyys tuo liidit ja myynnin
Hakukoneisiin sijoittuminen edellyttää tietotaitoa
Hakukoneoptimointi, tunnettu myös nimellä SEO (eng. Search Engine Optimization), ei ole vain sivuston rakenteeseen ja sisältöön liittyvä asia. Se tulee ottaa huomioon koko sivuston laajuisesti.
Yrityksen uuden verkkosivun tai nettisivu-uudistuksessa on heti suunnitteluvaiheessa on hyvä pohtia miten sivusto voidaan sijoittaa mahdollisimman hyvin hakukoneiden tuloksissa.
Sivuston hakukonenäkyvyyteen vaikuttavat esimerkiksi:
- Sivuston sisältö. Sivuilla on keskeistä tarjota kattavat ja laadukkaat tiedot kaikille avainsanoille, joiden kautta haluat tulla löydetyksi Googlesta. Jokaisen alisivun teksteissä ja otsikoissa on tärkeää käyttää kyseistä avainsanaa, jolla haluat sen sivun saavan näkyvyyttä.
- Sivuston latausnopeus. Hitaiden sivujen käytettävyys on heikko, joten Google ei halua tarjota niitä hakutuloksissaan.Sivuston linkkien rakenne. Mitä selkeämmin sivustosi ja sen sisäiset linkit on suunniteltu, sitä helpommin Google löytää kaikki sivustosi alisivut.
- Sivustosi linkkiprofiili. Ulkoinen linkki tai backlink tarkoittaa linkkiä, joka on toisella verkkosivustolla ja johtaa sivustollesi. Mitä enemmän arvostetuilta sivustoilta johtavia linkkejä sivuillesi on, sitä uskottavampi sivustosi on Googlen silmissä.
- Kuvien metatiedot. Hakukoneet eivät kykene tulkitsemaan kuvia, joten ennen sivuille lisäämistä kuvatiedostot on nimettävä sopivilla avainsanoilla ja niille on lisättävä kuvaava alt-teksti, joka kertoo hakukoneelle, mitä kuvassa on. Metatietojen lisääminen sijoittaa ne myös Googlen kuvahakuihin.
- Otsikot ja metakuvaukset. Nämä vaikuttaa siihen, kuinka hyvin hakija painaa juuri sinun yrityksen linkkiä hakutuloksissa. Hakutuloksen teksti on usein sivulle määritelty metakuvaus, mutta usein Google valitsee sijasta muun tekstin sivulta, jos vastaa paremmin käyttäjän tekemää hakua.
Hakukoneoptimointi hyötyy rinnakkaisesta mainonnasta
Google ei tarjoa ainoastaan tiedon etsijälle orgaanisia hakutuloksia, vaan myös maksettuja Google Ads-hakusana- ja Display-mainoksia.
Parhaat mainospaikat on sijoitettu suoraan hakutulossivun alkuun. Siksi ne myös paljon klikkauksia haetuilla avainsanoilla. Merkittävä osa Googlen hakijoista kuitenkin tutkii vain orgaanisia hakutuloksia.
Potentiaaliset asiakkaat menevät väistämättä kilpailijoillesi, jos kaikki toimialallasi toimivat kilpailijat mainostavat Googlella tietyllä avainsanalla ja sinä et.
Paras tapa maksimoida Google-hakutulokset yrityksen liiketoiminnan hyödyksi on investoida hakukoneoptimoinnin lisäksi myös maksettuun hakusanamainontaan.
Liidien tehokas kerääminen sivustolla
Vaivatonta yhteydenottoa helpottavat lomakkeet
Yhteydenoton prosessin oltava mahdollisimman helppoa ja sujuvaa, mikäli tavoitteenasi on saada yhteydenottoja yrityksen nettisivujen kautta.
Mitä helpompaa sivuston käyttäjälle on ottaa sinuun yhteyttä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hän sen tulee myös tekemään.
Hyväksi todettu metodi on sisällyttää jokaiselle merkittävälle sivulle käyttäjäystävällinen yhteydenottolomake sen sijaan, että ohjaisit hänet erityiselle yhteydenottosivulle.
Paras tilanne on sellainen, jossa käyttäjä saa kaikki yhteydenottoon tarvittavat tiedot nopeasti heti sivulle saapuessaan ja voi vaivatta ottaa yhteyttä kotisivulla olevan lomakkeen kautta.
Yhteydenottolomake on hyvä olla sijoitettuna lähelle sivun yläosaa, jotta käyttäjä varmasti huomaa sen. Vain pieni osa sivulle eksyjistä vierittää itsensä sivun alaosaan asti.
Yhteydenoton helpottamiseksi käytettävät chatbotit
Yhä useammat yritykset hydöyntävät nettisivustoillaan hyödyntävät chatbotteja helposti lähestyttävinä yhteydenotto- ja asiakaspalvelukanavina.
Chatbotit pohjautuvat ylenssä ennalta määriteltyihin keskusteluketjuihin, jotka koostuvat etukäteen laadituista kysymyksistä ja vastauksista.
Näiden chatbottien avulla voit tarjota sivustosi käyttäjille perustietoa palveluistasi, vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sekä ohjata heitä kohti yhteydenottoa.
Yleisin tapa on widget-tyyppinen chatbot, jonka ikoni tai keskusteluikkuna on jatkuvasti näkyvillä esimerkiksi sivun alakulmassa. Chatbotteja voidaan myös upottaa suoraan tietyn sivun sisältöön.
Toimintakehotus eli Call-to-Action (CTA)
Toimintakehotuksella eli CTA:lla pyritään ohjaamaan vierailija tekemään haluttu toiminto. Se voi olla esimerkiksi yrityksen nettisivuilla sijaitseva linkki tai painike, joka houkuttelee kävijää ottamaan yhteyttä.
Pienetkin muutokset toimintakehotuksissa voivat vaikuttaa suoraan siihen, kuinka monta yhteydenottoa sivustosi saavuttaa kaikista niistä verkkovierailijoista, jotka eksyvät sivustolle. Toimiva CTA:
- Kiinnittää huomiota. CTA voi olla esimerkiksi painike, joka visuaalisesti erottuu selkeästi muusta sivun sisällöstä. Se voi siis olla esimerkiksi värikäs, joka tekee siitä silmään pistävän.
- On ymmärrettävä ja informatiivinen. Tehokkaassa toimintakehotuksessa kerrotaan käyttäjälle selkeästi, mitä seuraavaksi tapahtuu tai miten hän hyötyy painikkeen painamisesta.
- Tarkoituksen mukainen. Toimintakehotukset tulee aina suunnitella sen tarkoituksen mukaan. Esimerkiksi uutiskirjeesi tilaamiseen ja palvelun ajanvaraamiseen tarvitaan erilaiset CTA:t.
- Vetoaa kohderyhmääsi. CTA:n tulee puhuttella kohderyhmää, jonka haluat tavoittaa. Kokeile vaihtaa toimintakehotusten tekstiä ja vertaile, mikä versio toimii parhaiten kuhunkin käyttötarkoitukseen.
Kuinka tavoitat ne, jotka eivät ole vielä ostovalmiita?
Suurin osa yrityksesi verkkosivujen vierailijoista ei välttämättä ole heti valmiita ostamaan tuotettasi tai palveluasi. Monet vierailijoista ovat vasta vertailemassa eri yrityksiä tai etsivät tietoa palvelusta.
Siksi pelkästään myyntiin keskittyvät CTA:t eivät välttämättä vetoa näihin henkilöihin. Mieti, mitä voisit tarjota näille vierailijoille, joitkä eivät ehkä vielä reagoi myyntiin tähtääviin toimintakehotuksiin.
Esimerkiksi uutiskirjeen tai ilmaisen PDF-oppaan tilaaminen on yleensä matalan kynnyksen toiminto, joten niiden avulla voit helposti houkutella heidät jättämään yhteystiedot.
Tämän jälkeen pääset lähestymään heitä esimerkiksi sähköpostimarkkinoinnin avulla, joka on jossain määrin hyvin passiivinen tapa lämmittää asiakasta konversiota varten.
Uudelleenmarkkinointi eli englanniksi "remarketing" kannattaa myös lisästä työkalupakkiin. Poistunut kävijä voidaan kohdentaa tietylle laskeutumissivulle, joka tarjoaa juuri tälle yleisölle esim. kokeilujakson.
Yrityksen kotisivujen ylläpito
Hanki yrityksen verkkotunnus ajoissa
Sinun tulee hankkia domain eli verkkotunnus, jotta voit saada yrityksen verkkosivut toimimaan. Yksi yritys voi omistaa useita eri verkkotunnuksia, jotka kaikki ohjaavat yrityksen pääsivulle.
Hyvä verkkotunnus on selkeä, helppo muistaa sekä kirjoittaa. Yleensä verkkotunnus vastaa yrityksen nimeä. Jos yrityksen nimi on kuitenkin erityisen pitkä, lyhyempi verkkotunnus voi olla käytännöllisempi.
Kannattaa tutkia mahdollisten verkkotunnusten saatavuutta jo yrityksen nimen valinnan yhteydessä, jos olet vasta perustamassa yritystä. On turhauttavaa huomata, jos verkkotunnus on jo varattu.
Salaman nopeat pilvipalvelimet
Jokainen verkkosivu tarvitsee palvelintilan toimiakseen. Palvelimet vaikuttavat sivuston latausnopeuteen ja luotettavuuteen, jotka ovat olennaisia tekijöitä sivuston käyttäjäystävällisyydelle.
Nykyään lähes kaikilla sivustoilla on suositeltavaa käyttää nykyaikaisia pilvipalvelimia, jotka ovat nopeita, luotettavia ja helposti skaalautuvia, koska ne on jaettu useille eri laitteille.
Meidän hyödyntämän Webflow-alustan avulla saat käyttöösi nykyaikaisen AWS ja Fastly-verkolla varustetun CDN-sisällönjakeluverkon ansiosta sivut latautuvat aina nopeasti kaikille verkkovierailijoille.
Luotettava yrityssähköposti
Suurin osa yritysten välisestä kommunikoinnista ulkoisten yritysten ja asiakkaiden välisestä viestinnästä tapahtuu sähköpostin kautta.
Tästä syystä useimmat yritykset haluavat varmistaa luotettavat, verkkotunnuksen mukaiset sähköpostit, kuten esimerkiksi info@yritys.fi tai etunimi.sukunimi@yritys.fi.
Hyviä ratkaisuja yrityssähköpostille ovat Microsoft 365 ja Google Workspace. Meidän kauttamme saat yrityksen omat sähköpostit Google Workspace-sähköpostipalvelulla.
Verkkosivun turvallisuus ja tietosuoja
GDPR-yhteensopiva tietosuojaseloste
Verkkosivustojen tietosuojavaatimukset ovat merkittävästi tiukentuneet viime vuosina. Vuonna 2018 voimaantullut EU:n tietosuoja-asetus GDPR sai monet yritykset hankkimaan nopeasti asianmukaiset tietosuojaselosteet verkkosivuilleen.
Hyvä tietosuojaseloste kertoo sivuston käyttäjälle selkeästi, mitä tietoja hänestä kerätään ja miten näitä tietoja käsitellään. Tietosuojaselosteen pitäisi selvittää seuraavat asiat:
- Kuka kerää tietoja?
- Mihin tietoja käytetään?
- Mistä tiedot saadaan?
- Missä tiedot säilytetään?
- Kuinka kauan tietoja säilytetään?
- Käyttäjän lailliset oikeudet omiin henkilötietoihinsa
Suostumus evästeisiin evästebannerin avulla
Nykyään verkkosivun pitäjän on ilmoitettava selkeästi sivustolla käytettävistä evästeistä ja pyydettävä käyttäjältä lupa niiden käyttöön. Käytännössä tämä vaatimus koskee kaikkia verkkosivustoja, koska lähes kaikki sivustot käyttävät evästeitä esimerkiksi kävijöiden seurantaan tai jopa sivuston perustoimintoihin.
Evästebannerin tulisi kertoa, mihin tarkoituksiin evästeitä käytetään, ja käyttäjän tulisi voida helposti kieltäytyä niistä.
Suostumuksen hankkiminen evästeiden käyttöön asettaa myös teknisiä vaatimuksia esimerkiksi sivuston kävijöiden seurannalle. Seurannan on oltava asennettu siten, ettei se käynnisty, ennen kuin käyttäjä on hyväksynyt analytiikkaevästeet.
SSL-suojaus suojaa liikenteen
SSL-suojaus luo suojatun yhteyden sivuston käyttäjän tietokoneen ja palvelimen välille, jotta ulkopuoliset eivät pääse urkkimaan käyttäjän ja sivuston välillä liikkuvaa dataa.
SSL-sertifikaatin tavoitteena on osoittaa käyttäjälle, että sivuston pitäjä on luotettava taho, joka on asianmukaisesti suojannut sivuston käyttäjän lähettämät tiedot. Käyttäjä tunnistaa SSL-suojatun sivuston osoiterivillä näkyvästä lukkosymbolista.
Google arvostaa SSL-suojattuja sivustoja, joten SSL-sertifikaatilla on myös positiivinen vaikutus hakukonenäkyvyyteen.
Asenna sivustolle analytiikan työkalut
Jotta tiedät, kuinka hyvin sivustosi palvelee asettamiasi tavoitteita, yrityksesi verkkosivut tarvitsevat laajan valikoiman seurantatyökaluja. Hyvän seurannan avulla pysyt tarkasti perillä sivujesi liikennemääristä, hakukonenäkyvyydestä ja myynnistä.
Hakukonenäkyvyyden ja sivujen toiminnan seuraamiseen on tarjolla monia maksullisia työkaluja, mutta seuraavia työkaluja voit hyödyntää täysin ilmaiseksi:
Google Analytics 4 on erinomainen työkalu sivujesi kävijäliikenteen seuraamiseen. Sen avulla voit helposti nähdä esimerkiksi sivustosi ja sen yksittäisten alasivujen kävijämäärät, sivuilla vietetyn ajan ja sen, miten kävijät liikkuvat sivustosi sisällä.
Konversioseuranta kertoo sinulle, kuinka monta kävijää on tehnyt sivuillasi konversioiksi määrittelemiäsi toimia. Konversio voi olla esimerkiksi ostoksen tekeminen, yhteydenottolomakkeen lähettäminen tai uutiskirjeen tilaaminen.
Voit asentaa konversioseurannan esimerkiksi Google Analyticsin tai Google Tag Managerin kautta. Eri mainosjärjestelmät, kuten Google Ads ja Meta, vaativat omat konversioseurantansa.
Google Search Console tarjoaa mahdollisuuden seurata sivustosi luonnollista Google-näkyvyyttä. Search Consolesta voit katsoa muun muassa sivustosi näkyvyyttä eri avainsanoilla ja tarkistaa nopeasti, onko Google indeksoinut kaikki sivustosi alasivut.
Microsoft Clarity kerää videotallenteita kävijöiden käynneistä sivustollasi. Clarityn avulla voit tarkastella joko yksittäisten käyttäjien selailua sivustollasi tai lämpökarttoja sivustosi eri alasivuista.
Lämpökartat näyttävät sinulle, mitä käyttäjät ovat klikanneet sivulla ja kuinka pitkälle he ovat vierittäneet sivua. Näin voit seurata, mihin kävijöiden huomio todella kiinnittyy kullakin sivullasi.
Mitä maksaa yrityksen nettisivut?
Kannattaako kotisivut tehdä itse?
Paljonko maksaa nettisivujen ylläpito?
Mistä tietää että nettisivu on turvallinen?
Miten tehdä kotisivut yritykselle?
2. Hankimme verkkotunnuksen ja Webflow-tilauksen kotisivuille.
3. Valitsemme käytettävän ulkoasuteeman sekä mahdolliset integraatiot.
4. Tuotamme nettisivuille tarvittavat sisällöt (teksti ja kuvat).
5. Asetamme sivuston Google Search Console-työkaluun.
6. Lisäämme kävijäseurannan työkalut sivustolle.
Miten tehdä ilmaiset kotisivut?
Miten tehdä hyvät nettisivut?
2. Tarkasti määritetty kohderyhmä.
3. Yksinkertainen ja intuitiivinen navigointi.
4. Tyylikäs, yrityksen brändiä tukeva suunnittelu.
5. Nopeasti latautuvat sivut.
6. Mobiiliystävälliset sivut.
7. Luotettavuutta ja uskottavuutta välittävät sivut.